These two terms get swapped on federal jobs constantly, usually by somebody trying to work out whether they already have the person the contract asks for. They are different roles with different scope, and the difference has teeth: get it wrong and you have either an unqualified safety lead or a Level 1 SSHO doing something the manual forbids.
The short version
| Competent person | SSHO | |
|---|---|---|
| Scope | A specific hazard, task or operation — excavation, fall protection, scaffolding, confined space | The prime contractor's whole safety and health programme at the project site |
| How you get it | Designated by the employer on the strength of training and experience with that hazard | Designated in writing on ENG Form 6282, accepted by the contracting officer or COR before work starts |
| How many | As many as the work needs, often several on one site | A minimum of one Level 1 at each project site |
| Can also run a crew? | Yes — very often a foreman or superintendent | A Level 1 SSHO may not supervise non-safety personnel at the site of work |
| Defined where | OSHA, 29 CFR 1926.32(f), and carried into EM 385-1-1 | EM 385-1-1, Chapter 2 — 2-2.x, 2-3.b, 2-4.b, 2-8.b |
What a competent person is
OSHA's definition, at 29 CFR 1926.32(f), is a person "capable of identifying existing and predictable hazards in the surroundings or working conditions which are unsanitary, hazardous, or dangerous to employees, and who has authorization to take prompt corrective measures to eliminate them."
Two halves, and both are required. Capability, from training and experience with that particular hazard. And authority — the standing to stop the work. Someone who can see the problem but cannot halt the operation is not a competent person, whatever their job title says.
The scope is the hazard, not the site. A competent person for excavations is not thereby a competent person for fall protection. This is why a site runs several, named per activity.
What an SSHO is
Site-wide and programme-wide. The SSHO oversees and ensures the prime contractor's safety and occupational health programme at the project site: daily safety inspections and a deficiency tracking system, accident and near-miss reporting and investigation, site safety orientation for everyone on the project including subcontractors, attendance at the pre-construction, tailgate, preparatory and in-progress meetings, and keeping the accident prevention plan current and site-specific for the life of the job. The role is covered in full on what is an SSHO.
And unlike a competent person, the SSHO reports upward — to the corporate safety official, the senior project manager, or a corporate official — so that safety has a line that does not run through the person under pressure to keep the job on schedule.
Where they genuinely overlap
Two places, and this is where the confusion is reasonable rather than careless.
Activity hazard analyses. AHAs are prepared by competent persons, drawing on the knowledge of the employees, supervisors and safety staff doing the work. An activity does not start until its AHA has been reviewed, accepted and signed by the proper acceptance authority and reviewed by everyone involved. The SSHO is the person making sure that actually happens on the ground, but the competent person is the one whose knowledge of the task the document rests on. AHAs stay readily available on site for 12 months, or for the length of the contract.
A Level 3 SSHO. Under the 15 March 2024 edition, a Level 3 SSHO is a designated qualified or competent person, carrying SSHO duties as part of their primary responsibilities, with the experience to identify the hazards and implement the controls for the work in front of them. So in that one case the same person wears both labels. Note the limits: a Level 3 cannot be assigned to a project with a residual risk assessment code of high or extremely high, and a Level 3 is only permitted where the contract calls for one.
The mistake that costs you. Reading "the SSHO is a competent person" — true of the 2014 manual's wording — and concluding that your excavation-competent foreman can be the SSHO. Under the current edition a Level 1 SSHO may not supervise non-safety personnel at the site of work. Your foreman supervising a crew cannot be your Level 1 SSHO, no matter how competent they are.
Sourced from USACE EM 385-1-1, edition of 15 March 2024 (which supersedes the 30 November 2014 edition) — paragraph 2-2.x for the SSHO levels, 2-3.b for training and experience, 2-4.b for roles and responsibilities, and 2-8.b for designation and site requirements. Reviewed 2026-10-02. The competent person definition is OSHA's, at 29 CFR 1926.32(f).